Ohjeet Ympyrä-studioon (BYP43)

Tervetuloa Ympyrä-studioon! Ympyrä on Lähde-kirjaston ylemmässä pohjakerroksessa sijaitseva video- ja podcast-tuotantoihin suunniteltu studiotila. Se on varustettu ajanmukaisilla teknisillä ratkaisuilla, jotka mukautuvat joustavasti erilaisiin tarpeisiin. Studio koostuu kahdesta eri osiosta: yleisestä studiotilasta ja vodcast-kuvausnurkasta.

Ympyrä-studio - Vodcast-nurkkaHenkilökunta voi varata studiotilan KOVS-järjestelmän kautta osoitteessa https://kovs.jyu.fi. Opiskelijat voivat tehdä varauksen MyJYU-sovelluksen tilavaraustoiminnolla. Sähköavain haetaan vahtimestarien pisteeltä Lähteen 1. kerroksesta ja palautetaan käytön jälkeen samaan paikkaan.

Yleisiä toimintaohjeita

Ympyrä (BYP43) -studiotila on yliopiston opiskelijoiden ja henkilökunnan käytettävissä Lähde-rakennuksen aukioloaikojen mukaisesti. Katso rakennusten aukioloajat Yliopistopalveluiden sivuilta.

• Studio on tarkoitettu vain videointi- ja äänityskäyttöön
  • Älä tuo ruokaa studioon
  • Älä irrota kaapeleita tai muuta laitteiden asetuksia
  • Älä vie studiossa olevia laitteita studiotilan ulkopuolelle
  • Ongelmatilanteissa lähetä tukipyyntö videotuelle:
  • Aina kun poistut tilasta, huolehdi, että studion ovi tulee lukkoon.
  • Sammuta näytöt ja valot käytön päätteeksi. Tietokonetta ja Epiphan-tilatallennuslaitetta ei tarvitse sammuttaa, riittää kun kirjaudut ulos tietokoneelta.

Varauksen aikana tilan laitteet ovat vastuullasi - älä päästä ulkopuolisia henkilöitä sisään studioon.

Jotta mahdollisimman moni pystyisi käyttämään studiota, varauksia voi tehdä maksimissaan kahdelle päivälle viikossa käyttäjää/kurssia kohden. Laajemman käyttötarpeen suhteen pyydämme ottamaan yhteyttä videotukeen.

Oletuksena Ympyrä-studio on itsepalvelutila eli videotuen henkilöitä ei ole paikalla, mutta erikseen pyydettäessä ja aikataulujen salliessa tulemme mielellämme neuvomaan ja auttamaan tallennuksen käynnistämisessä.

360-kuva studiosta:

Klikkaa tästä avataksesi saavutettavan näkymän tästä sisällöstä

Kun saavut studioon

Ympyrä-studio yleiskuva

Studiossa on myös kolme siirreltävää pöytää sekä tuoleja, joita voit käyttää kuvauksissa tarpeen mukaan.

Tilan yleisvalaistus syttyy automaattisesti huoneeseen saavuttaessa, mutta voit säätää valojen kirkkautta ovenpielessä olevilla valopainikkeilla. Huomioithan, että green screen -kuvausta tehtäessä valojen tulee olla kirkkaimmalla asetuksella (1). Vodcast-nurkassa kuvattaessa parhaiten toimii valoasetus 3.

Ympyrä-studion valokytkin

1. Alkuvalmistelut

Kamerat, monitorit ja valot

Kytke kameraan ja studiovaloihin virta laiteräkin päällä olevasta POWER - katkaisimesta. Paina Epiphan Pearl 2 -tilatallentimen kosketusnäyttöä, jolloin laite herää valmiustilasta. Paina AMX-kosketuspaneelista "käynnistä". Jos haluat liittää oman kannettavan tietokoneesi kuvalähteeksi, voit kytkeä sen HDMI-johdolla, joita löytyy kaksi eri puolilta studiota. "Laptop 1" -merkitty johto löytyy studion takaosasta green screen -seinän läheisyydestä, ja "Laptop 2" -johto laiteräkin päältä.

Ympyrä-studion laitteet

Studiossa on kolme numeroitua kaukosäädintä, joilla ohjataan Vestel-kosketusnäyttöä (1), LG–merkkistä monitoria (2) sekä green screen –kameraa (3).

Laita tarvittavat monitoriruudut päälle kaukosäätimillä 1 ja 2. Suurempaa Vestel -kosketusnäyttöä voit käyttää esimerkiksi opetusmateriaalin esittämiseen. LG -merkkisestä monitorista voit tarkkailla sitä kuvaa, joka parhaillaan tallentuu videolle. Halutessasi voit asettaa myös Vestel-näytön tallennettavan kuvan tarkkailuun ja siirtää sen sopivaan kohtaan studiossa.

Ympyrä-studion näytöt

Laiteräkin päältä löytyvä AMX-kosketuspaneeli ohjaa studion kuva- ja äänijärjestelmää. Vasemmalta pystyt valitsemaan ensin kuvalähteen (siniset ruudut) jota haluat käyttää ja sen jälkeen yhden tai useamman kohteen, johon haluat lähettää tämän kuvan (vihreät ruudut).

Kuvalähteet:

• PC: Studion oma tietokone, jota voi ohjata joko langattomalla näppäimistöllä ja hiirellä tai Vestel -kosketusnäytöllä
  • Laptop 1: HDMI-tulo omalle kannettavalle tietokoneelle studion takaosassa green screen -seinän edessä
  • Laptop 2: HDMI-tulo omalle kannettavalle tietokoneelle laiteräkin päällä
  • Recorder: Tilatallennuslaitteen tallentama kuva

Mihin kuva ohjataan:

• Display 1: Vestel -kosketusnäyttö
  • Display 2: LG -merkkinen näyttö
  • Recorder: Tilatallennuslaite

Esimerkiksi jos haluat tietokoneen kuvan Vestel-kosketusnäytölle, paina ensin sinisistä ruuduista PC ja sitten vihreistä ruuduista Display 1. Nyt voit käyttää tietokonetta kosketusnäytön avulla. Jos haluat tallentaa kannettavan tietokoneen kuvan videolle, paina ensin sinisistä ruuduista Laptop 1 tai 2 (riippuen siitä kumpaan johtoon olet liittänyt kannettavan) ja sitten vihreistä ruuduista Recorder.

Ympyrä-studion AMX-ohjauspaneeli

Asettele kamera/kamerat sopivaan kohtaan studiossa, riippuen kuvaussuunnasta. Tarkista, että kuva näkyy tilatallentimen kosketusnäytöllä ja halutuissa monitoreissa. Voit siirtää pyörillä olevan Vestel -kosketusnäytön joko pois kuvasta, tai sopivaan kohtaan kuvassa esitysmateriaalin näyttämistä varten (ks. tarkempia ohjeita kosketusnäytön käyttöön kohdassa "Esimerkki 1”).

Green screen -seinää vasten kuvatessa käytetään lisävalaistuksena kattoon asennettuja studiovaloja. Valojen keskinäiset tasot on asetettu valmiiksi, eli niihin ei tarvitse tehdä muutoksia. Jos valot eivät pala, nosta oikeanpuolimmainen MASTER-liukukytkin teipillä merkitylle tasolle.

Ympyrä-studion valo-ohjain

Green screen -seinän käytöstä tarkemmin esimerkissä 2.

Äänet

Äänen tallentaminen tapahtuu langattomilla nappi- tai headset -mikrofoneilla, joita löytyy studion sivupöydältä. Kiinnitä mikrofoni ja laita lähettimeen virta päälle sen yläosassa olevasta katkaisimesta. Huomaathan, että studiossa ei ole muita kytkettyjä mikrofoneja - jos langattomia mikrofoneja ei käytetä, tallenteelle ei siis tule lainkaan ääntä. Tämän vuoksi tarkista aina ennen kuvauksen aloittamista, että tilatallennuslaitteen äänimittari liikkuu puheen tahdissa. Ota mikrofoneja käyttöön vain puhujien määrän mukaan. Häiriöiden minimoimiseksi kannattaa myös välttää mikrofonin johdon koskettelua nauhoituksen aikana. Pyrimme pitämään varaparistoja saatavilla studion pöydällä. Jos paristot ovat lopussa, ottakaa yhteyttä vahtimestareihin.

Ympyrä-studion mikrofonit

2. Tallentaminen

Tallenteen tekeminen tapahtuu laiteräkin päällä olevalla Epiphan Pearl -tilatallennuslaitteella. Laitetta käytetään etuosassa olevalla kosketusnäytöllä. Voit valita näytöltä käytettävän kamerakuvan ja useita eri kuva-asetteluja.

Tee seuraavat toimenpiteet ennen tallennuksen aloittamista:

Ympyrä - Epiphan - alkunäyttö

1. Tarkista, että mikrofoni toimii ja äänentasomittari liikkuu puhuttaessa.
2. Tarvittaessa vaihda tallennuksen kuva-asettelua (ks. tarkemmat ohjeet tällä sivulla).
3. Avaa tallennusnäkymä.

Kuva-asettelun valinta

Voit valita tilanteeseen sopivan kuva-asettelun - vaihtoehtoina ovat eri kameroiden kuvat, erilaiset tietokoneen ja kamerakuvan yhdistelmät sekä green screen –toiminto. Avaa kuva-asettelun vaihtonäkymä painamalla "neliö-kuvaketta" tallentimen aloitusnäkymässä. Asettelua on mahdollista muuttaa myös tallennuksen aikana.

Ympyrä - Epiphan - kuva-asettelu

4. Valitse ensin haluamasi asettelu ruudun alarivin esikatselukuvaa painamalla. Kuva ilmestyy ylärivin Preview-ruutuun.
5. Vahvista vielä kuva-asettelun valinta painamalla oikeasta ylänurkasta "Apply". Kuva siirtyy oikean puolen Live-ruutuun.
6. Palaa takaisin aloitusnäkymään painamalla "< Back". Nyt voit tarkistaa, että aloitusnäkymässä näkyy oikea kuva.

Tilatallennuksen aloittaminen

Kun olet valmis aloittamaan tallennuksen, avaa tallennuksen käynnistysnäkymä ("Launcher") painamalla aloitusnäkymän "sormikuvaketta" (kts. aiemmassa kuvassa kohta 3):

Tilatallennuksen käynnistäminen

Paina "Start"-painiketta aloittaaksesi tilatallennuksen. Tallennus on käynnistynyt onnistuneesti, kun ruudulle vaihtuu "Stop"-painike ja alareunassa lukee "Recording 1/1". Tämän jälkeen on mahdollista palata aloitusnäkymään painamalla vasemman yläreunan "< Back"-painiketta.

Kun olet valmis pysäyttämään taltioinnin, paina "Stop"-painiketta. Voit milloin tahansa käynnistää tallennuksen uudelleen, jolloin tallentimelle syntyy uusi erillinen videotallenne.

HUOM! Kosketusnäytössä on painamisen jälkeen n. 1 sekunnin viive ennen kuin nauhoitus alkaa/loppuu.

Tilatallenteen julkaisupyyntö

Kun tallennus on päättynyt, lähetä tilatallenteen julkaisupyyntö videotuelle oheisella HelpJYU-lomakkeella:

http://r.jyu.fi/tilatallenteenjulkaisu

Videotuki käsittelee pyyntösi mahdollisimman nopeasti ja julkaisee videon Moniviestimessä. Mikäli haluat itse muokata videota ennen julkaisua tai haluat videotiedoston mp4-muodossa, voit ilmoittaa sen samalla lomakkeella.

3. Esimerkkejä studion käyttötilanteista

Esimerkki 1. Haluan kuvata opetusvideon, keskustelun tai puheenvuoron

Sijoita jalustalla oleva kamera huoneen vastakkaiselle puolelle. Siirrä LG -merkkinen monitori sopivaan kohtaan ja laita se kaukosäätimellä (2) päälle, jotta voit käyttää sitä kuvan tarkkailuun.

Ota kaapin ylähyllyltä langaton mikrofoni, laita se päälle yläosassa olevasta katkaisimesta ja tarkasta äänen kuuluminen Epiphan -tallentimen kosketusnäytöltä. Kun mikrofoni toimii, ruudun alareunassa oleva äänipalkki liikkuu puheen tahdissa. Valitse Epiphan -tilatallentimen kuva-asetteluvalikosta haluttu kamera (kamera 1 tai 2) tai kameran ja tietokonekuvan yhdistelmä. Paina “back” palataksesi esikatselunäkymään.

Jos haluat käyttää videolla Vestel -kosketusnäyttöä, siirrä se sopivaan kohtaan kuvassa. Valitse AMX-kosketuspaneelista kuvalähteeksi joko PC (studion tietokone) tai Laptop 1/2 , jos sinulla on oma tietokone mukana. Omaa tietokonetta varten studiossa on kaksi HDMI-kaapelia eri puolilla huonetta, jotka on merkitty tarroilla “Laptop1” ja "Laptop 2". Studion tietokonetta ohjataan kosketusnäytön lisäksi tilassa olevalla langattomalla näppäimistöllä ja hiirellä.

Kun olet valmis, paina tilatallentimen sormi-ikonia ja käynnistä tallennus painamalla “Start”. Kun haluat lopettaa tallennuksen, paina “Stop”.

Esimerkki 2. Haluan kuvata videon green screen –taustalla

Ympyrä-studio - Esimerkki 2

Green screen -kuvaukseen käytetään kattoon asennettua kauko-ohjattavaa kameraa. Tällöin puhuja sijoittuu studion pitkän vihreän takaseinän edustalle, johon valotkin on kohdistettu. Nosta laiteräkin päällä olevan valo-ohjaimen oikeanpuoleinen liukukytkin (MASTER) teipillä merkitylle tasolle.  Valitse AMX-kosketuspaneelista sinisistä ruuduista kuvalähteeksi PC ja vihreistä ruuduista presentation device: Recorder. Valitse Epiphan -tilatallentimen kuva-asetteluista ensimmäinen vaihtoehto (green screen). Vihreä tausta korvautuu tallenteessa automaattisesti tietokoneen kuvalla. Paina back palataksesi esikatseluun.

Laita Vestel-näyttö päälle kaukosäätimellä. Ota langaton hiiri ja näppäimistö tietokoneen ohjaamista varten. Kun Vestel-näytön kuvalähteeksi on AMX-paneelista valittu Recorder, näet valmiin, tallennettavan green screen -otoksen suurelta näytöltä ja voit myös ohjata tietokonetta sen kautta. Jos haluat liikuttaa kameraa tai zoomata lähemmäs/kauemmas, voit tehdä sen  kaukosäätimellä 3.

Ota kaapista tarvittava määrä langattomia mikrofoneja ja kytke ne päälle. Tarkista äänen toimiminen tilatallentimen äänimittarista.

Kun olet valmis, paina tilatallentimen sormi-ikonia ja käynnistä tallennus painamalla “Start”. Kun haluat lopettaa tallennuksen, paina “Stop”.

Vihjeitä onnistuneeseen green screen -kuvaukseen:

- Vihreänsävyiset vaatteet toimivat huonosti green screen -videolla
- Jos seisot liian lähellä seinää, selän taakse saattaa jäädä varjoja, jotka näkyvät häiriöinä kuvassa

Esimerkki 3. Haluan nauhoittaa podcastin

Ota kaapista tarvittava määrä langattomia mikrofoneja ja kytke ne päälle. Tarkista Epiphan -tilatallentimen esikatselusta, että äänimittari liikkuu puheen tahdissa jokaiseen mikrofoniin puhuttaessa.

Paina tilatallentimen sormi-ikonia ja käynnistä tallennus painamalla “Start”. Kun haluat lopettaa tallennuksen, paina "Stop”. Jos julkaistaessa halutaan käyttää pelkkää ääniraitaa, tallennettavalla videokuvalla ei ole väliä - se voidaan jättää käyttämättä.

Vodcast-nurkan käyttöohje

BYP43 Ympyrä-studioon on perustettu Vodcast-nurkka, joka on suunniteltu erityisesti sekä video- että äänitallenteina tehtävien podcastien taltiointiin. Sohvanurkassa on mikrofonit ja kuulokkeet neljälle yhtäaikaiselle puhujalle. Pelkkää podcast-äänitystä varten käytettävissä on Zoom Podtrack P8-äänentallennin ja videomuotoista vodcast-tallennusta varten studionurkassa on JVC:n 4K-videokamera.

Ympyrä-studio - Vodcast-nurkka

Vodcast-nurkan valmistelut ennen tallennuksen käynnistämistä

• Kytke virta päälle kaikkiin vodcast-nurkan valaisimiin. Kattoon ripustettujen paneelivalojen virtakytkimet ovat valaisinten takapaneelissa ja valon kirkkautta säädetään vasemmanpuoleisesta pyöritettävästä säätimestä, verhovalojen virtakytkimet ovat valaisimen reunassa lattiaa kohti ja hyllyssä olevan pöytävalaisimen virtakytkin on valaisimen johdossa.
  • Varmista, että studion yleisvalaistus on asetettu valoasetukselle numero 3 (valokytkin on sisäänkäynnin vieressä seinässä)
  • Kytke virta päälle hyllyssä olevaan Zoom-äänentallentimeen(virtakytkin on laitteen takapaneelissa, oikeassa reunassa). Tämä laite pitää käynnistää myös silloin, kun vodcast-nurkassa tehdään videotallennusta - myös videokameran äänet tulevat tämän laitteen kautta.
    • Tarkista, että kaikkien puhujien osalta värilliset tasomittarit liikkuvat tallentimen näytöllä. Jokaiselle neljälle mikrofonille on oma mittarinsa. Mikrofonit on kytketty tallentimen äänikanaviin 1-4, joten käytössä olevien mikrofonien liukusäätimet tulee olla yläasennossa eli auki.
  • Kytke virta päälle JVC-videokameraan. Virtakytkin on kameran vasemmassa kyljessä yläreunassa. Virtakytkimessä on "turvalukitus", eli virtakytkintä liikuttaaksesi sinun tulee samalla painaa kytkimen keskellä olevaa pientä nappia. Tarkista kameran näytöltä, että kuva on rajattu oikein ja valaistus näyttää myös kameran kautta hyvältä.

Nyt olet valmis aloittamaan taltioinnin.

Tallennuksen käynnistäminen

Pelkän äänen tallennus (podcast)

• Äänitys tehdään vodcast-nurkan hyllyssä olevalla Zoom Podtrack P8-tallentimella ja neljällä langallisella mikrofonilla
  • Kun olet valmis aloittamaan taltioinnin, paina laitteen oikeassa alanurkassa olevaa rec-painiketta (punainen ympyräsymboli)
  • Taltiointi pysähtyy stop-painikkella (valkoinen neliösymboli)

Videon ja äänen taltiointi (vodcast)

• Videotallennuksen voi tehdä yhtä aikaa sekä JVC-videokameran muistikortille että Epiphan-tilatallennuslaitteelle. Kameran muistikortilta voit kopioida tiedostot heti omalle laitteellesi tai verkkolevyllesi, Epiphan-tilatallennuksen kautta tehdyn videon voi pyytää ladattavaksi tai Moniviestimessä julkaistavaksi HelpJYU-tukipyynnön kautta.
  • Taltiointi JVC-videokameralla:
    • Varmista että kamerassa on virta päällä ja kuva on rajattu sopivasti
    • Tarkista, että kameran näytöllä oleva äänimittari liikkuu mikrofoneihin puhuttaessa. Huomaa, että kameralle taltioituu vain vodcast-nurkassa olevien langallisten mikrofonien ääni. Langattomat headset-mikrofonit eivät tallennu tätä kautta.
    • Varmista, että laitteessa on muistikortti paikallaan ja sillä on tilaa (korttipaikka on kameran vasemmassa kyljessä, kortilla jäljelläoleva tallennusaika näkyy kameran näytön vasemmassa yläkulmassa)
    • Kun olet valmis aloittamaan videoinnin, paina kameran oikealla puolella olevaa Rec-painiketta
    • Videotallennus pysähtyy samasta Rec-painikkeesta, josta se käynnistettiin
  • Taltiointi Epiphan-tilatallennuslaitteella
    • Katso ensin yleiset tilatallennuslaitteen käyttöohjeet ylempää tältä sivulta
    • Valitse Epiphan-tallentimen kuva-asetteluista vaihtoehto "Vodcast". JVC-videokameran kuva pitäisi nyt ilmestyä tallentimen ruudulle.
    • Varmista, että tallentimen näytöllä näkyvä äänimittari liikkuu, kun mikrofoneihin puhutaan. Epiphan-tilatallennuslaitteella tallennettaessa voit käyttää studion langattomia headset-mikrofoneja. Vodcast-nurkan langalliset mikrofonit taltioituvat tilatallennuslaitteelle silloin, kun Vodcast -kuva-asettelu on valittuna.
    • Käynnistä videotallennus painamalla kosketusnäytöltä sormikuvaketta, ja sen jälkeen Start-nappia.
    • Videotallennus pysähtyy samasta hallintanäkymästä painamalla Stop.

Tallenteiden siirtäminen omalle laitteelle

Sekä Zoom-äänitallentimessa että JVC-videokamerassa on SD-muistikortit, joille tallenteet tehdään. Studion tietokonepöydällä on USB-A-liitäntäinen kortinlukija, jota voit käyttää joko studion tietokoneen kanssa tai kytkeä kortinlukijan tilapäisesti omaan tietokoneeseesi. Samat yleisohjeet pätevät molempiin laitteisiin:

• Sammuta virta laitteesta, jonka muistikorttia olet ottamassa pois
  • Paikanna muistikorttipaikka ja ota kortti pois laitteesta:
    • Zoom-äänentallentimessa korttipaikka on laitteen takapaneelin vasemmassa reunassa muovisen suojaluukun alla. Avaa luukku ja paina muistikorttia, jolloin se ponnahtaa ulos
    • JVC-videokamerassa korttipaikka on laitteen vasemmassa kyljessä. Liu'uta läpinäkyvä suojalippa pois korttipaikan edestä ja paina muistikorttia, jolloin se ponnahtaa ulos
  • Kopioi tallenteet verkkolevyllesi tai omalle laitteellesi
  • Poista omat tallenteesi kortilta onnistuneen kopioinnin jälkeen, jotta ne eivät jää muiden saataville ja kortilla on vapaata tilaa seuraavia käyttäjiä varten.
  • Aseta muistikortti takaisin laitteeseen. Muistikortteja ei saa lainata tai viedä studion ulkopuolelle!

Tallennuksen jälkeen

Kun tallennukset on tehty ja tiedostot on kopioitu talteen, on aika sammuttaa laitteet ja valot sekä palauttaa kalusteiden järjestys ennalleen, mikäli muutoksia on tehty. Toimi tämän tarkistuslistan mukaan:

• Sammuta kaikki studiovalot (paneelivalot, verhovalot, kirjahyllyn valaisin). Salin yleisvalaistus eli tavalliset kattovalaisimet sammuvat automaattisesti kun poistut tilasta.
  • Sammuta Zoom-äänentallennin ja JVC-videokamera.
  • Epiphan-tilatallennuslaitetta tai studion tietokonetta ei tarvitse sammuttaa, ne menevät virransäästötilaan automaattisesti.
  • Mikäli kalusteita ja laitteita on siirretty, palautathan huoneen järjestyksen ennalleen vodcast-ohjeen alussa olevan kuvan mukaiseksi.
  • Jos huomasit studion tai vodcast-nurkan laitteissa puutteita tai teknisiä ongelmia, ilmoitathan asiasta saman tien videotuelle joko HelpJYU:n tukipyyntölomakkeella tai puhelimitse 029 441 8016 (ark. klo 9-16).