Ohjeita puhujalle

Mitä luennoitsijan tai tilaisuudessa esiintyjän tulisi ottaa huomioon kuvauksen kannalta?

Pukeutuminen

Yksiväriset, taustasta selkeästi erottuvat paidat näkyvät videolla parhaiten. Pienet kuviot vaatteissa ja asusteissa saavat usein videokuvan väreilemään epämiellyttävästi. Pienet raidat ja ruudut ikään kuin elävät.

Liikkuminen

Voit liikkua luennolla lähes samaan tapaan kuin ”normaalistikin”. Vältä seisomista videoprojektorin tai muun valonlähteen edessä, tai tietokoneen näytön/muun näköesteen takana.

Vuorovaikutus

Ole normaalissa vuorovaikutuksessa lähiryhmään, eli luentosalin opiskelijoihin. Voit ottaa myös videon katselijat huomioon puheessasi, jos se tuntuu sinusta luontevalta. Etäopiskelijoiden erityinen huomiointi ei kuitenkaan ole välttämätöntä! Verkkovideon katsoja seuraa luentoa ikään kuin television opetusohjelmien luentosarjaa, eikä osaa odottaa erityishuomiotasi.

Äänen taltiointi

Tilaisuudessa käytät langatonta solmiomikrofonia. Vaikka äänesi olisikin riittävän kuuluva saliin, mikrofoni tarvitaan aina videointia varten. Voit puhua mikrofoniin aivan normaalilla äänellä. Vältä hipelöimästä kaulakoruasi tai laittamasta käsiäsi puuskaan, sillä niistä syntyvä rapina päätyy videolle.

Ota huomioon, että yleisön esittämät kysymykset tai kommentit eivät kuulu videon katsojalle pelkän luennoitsijan mikrofonin kautta. Tämän takia luennoitsijan täytyy joko toistaa yleisökysymykset omaan mikrofoniinsa ennen vastausta tai laittaa langaton käsimikrofoni kiertämään yleisön käyttöön (yleisömikrofonin voi tilata kuvauspyyntölomakkeen "Vuorovaikutus yleisön kanssa" -kohdasta).

Havaintomateriaali

Jos esittelet luennolla esineitä tai kirjoja, pidä niitä paikallaan riittävän kauan, että kuvaaja ehtii tarkentaa kameran niihin. Hyvä idea on tukea esineet pystyyn pöydälle.

Voit teettää opiskelijoilla tehtäviä, ryhmätöitä tms. aivan kuten normaalissakin opetuksessa. Nämä työskentelyjaksot voidaan tarvittaessa leikata pois videotallenteesta jälkikäteen.

PowerPoint-diat ja muu tietokoneelta esitettävä materiaali

Moniviestimen videoihin pystytään sisällyttämään mitä tahansa luentosalin tietokoneella esitettävää materiaalia, esimerkiksi PowerPoint-dioja tai verkkosivuja. Videolla voidaan käyttää myös ns. "kuva kuvassa" -toimintoa, jolloin ruudulla näkyy yhtä aikaa sekä PowerPointit että videokuva puhujasta.

Jotta esitysmateriaalin sisällyttäminen videokuvaan olisi mahdollista, tulee puhujan käyttää luentosalin tietokonetta. Puhujan omalla kannettavalla tietokoneella esitettyjä materiaaleja ei pystytä näyttämään videolla muutoin kuin kääntämällä videokameraa vähän väliä valkokangasta kohden, jolloin kuvanlaatu jää heikoksi ja lopputuloksesta tulee levottoman näköinen.

Verkkovideoruudun koko on vähintään 640 x 360 pikseliä. Pienestä videoruudusta on vaikea hahmottaa yksityiskohtia, joten videota varten kalvojen tulee olla selkeitä ja suurella fontilla. Hyvä vähimmäiskoko fontille on otsikossa 36 pt, leipätekstissä 24pt. Tarvittaessa kokoa voi hieman pienentää, jos esim. otsikon tai tekstin viimeinen sana ei mahdu kalvolle.

Kirjoita yhdelle kalvolle vain max. 8 riviä tekstiä. Jaa asiasi mieluummin useammalle kalvolle, kuin yrität mahduttaa kaikkea samalle sivulle. Kalvopohjan ja tekstin välillä tulee olla riittävä kontrasti. Vaaleat kirjaimet tummalla pohjalla toimivat hyvin. Myös perinteinen valkoinen pohja ja mustat kirjaimet toimii tallenteessa hyvin.

Varmistu siitä, että sinulla on oikeus käyttää luennolla esittämiäsi materiaaleja myös verkossa!